Blog

POVRAĆAJ NOVCA ZA OTKAZANA PUTOVANJA ZBOG KORONA VIRUSA

Pandemija korona virusa (COVID 19)  sasekla je nit društvenog života iz samog korena, tako što je kao imperativ nametnula ostanak kod kuće i maksimalno ograničavanje kretanja ljudi. Sledstveno tome, došlo je i do otkazivanja svih turističkih putovanja na koja su naši sugrađani bili namerili da krenu u narednom periodu. U redovima koji slede pisaćemo o pravima putnika u slučaju otkazivanja turističkih putovanja.

Svedoci smo činjenice da je veliki broj naših sugrađana, po nekim procenama njih oko 100 hiljada, planirao turistička putovanja u organizaciji domaćih turističkih agencija, a koja su trebala da se realizuju u mesecima martu, aprilu i maju ove godine. Većina njih su već zaključili ugovore o turističkom putovanju i uplatili deo ili pak celokupnu cenu turističkog putovanja. Međutim, usled proglašenja vanrednog stanja kako u Republici Srbiji, tako i u većini ostalih turistički atraktivnih zemalja, sudbina tih turističkih putovanja je postala neizvesna.

Dana 16. marta reprezentativno udruženje turističkih agencija pod nazivom “Yuta” obavestilo je javnost da se svi turistički aranžmani preko turističkih agencija koje posluju u Srbiji, a čiji su polasci bili planirani do 15. maja ove godine otkazuju, a shodno uputstvima nadležnih državnih instituacija usled svetske pandemije korona virusa (COVID-19).

IMAJU LI PUTNICI PRAVO NA POVRAĆAJ NOVCA?

S obzirom da je većina putnika do momenta otkazivanja turističkih putovanja već uplatila novac, kao jedno od ključnih pitanja se javilo:

„Da li putnici imaju pravo na povraćaj novca za uplaćeno, a neiskorišćeno turističko putovanje?“

Odgovor je DA.

Naime, odredbom člana 100. Zakona o zaštiti potrošača  propisano je da u slučaju kada organizator putovanja iz bilo kog razloga raskine ugovor (o turističkom putovanju), potrošač (putnik) ima pravo izbora:

1) da prihvati zamenu ugovorenog turističkog putovanja drugim putovanjem istog ili boljeg kvaliteta i plati razliku u ceni;

2) da prihvati zamenu ugovorenog turističkog putovanja drugim putovanjem slabijeg kvaliteta i naknadu za razliku u ceni;

3) da zahteva povraćaj uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o turističkom putovanju.

Prema tome, u  opisanoj situaciji pravo izbora leži na putniku.

Putnik može izabrati zamenu putovanja ili zahtevati povraćaj uplaćenih sredstava po osnovu ugovora o turističkom putovanju. Dakle, pravo na povraćaj novca za otkazana putovanja se javlja kao potpuno legitimno u ovoj situaciji.

KAKO OSTVARITI POVRAĆAJ NOVCA ZA OTKAZANA PUTOVANJA?

Imajući u vidu činjenicu da putnici svoja turistička putovanja pažljivo planiraju i tempiraju za tačno određene periode godine, to je za očekivati da će većina njih prevashodno biti zainteresovana za povraćaj novca, dok će novi turistički planovi, po pravilu, sačekati neku novu turističku sezonu.

Ako se odluče za povraćaj novca, putnicima savetujemo da kontaktiraju  turističku agenciju kod koje su rezervisali turističko putovanje i da zahtevaju povraćaj novčanog iznosa koji je za realizaciju istog uplaćen. S obzirom da je u vreme pandemije poželjno maksimalno ograničavati kontakte naš savet je da se turističke agencije kontaktiraju putem mejla.

Ukoliko turističke agencije, u kratkom roku, ne postupe po zahtevu putnika i ne izvrše povraćaj novca, putnici imaju mogućnost da podnose tužbe sudu radi ostvarenja svog potrošačkog prava – prava na povraćaj novca za otkazana putovanja.

Za više informacija o ovom pitanju, kao i drugim pitanjima iz domena prava potrošača, možete kontaktirati advokata.

 

Share this post

Ostavite odgovor